Zapobieganie chorobie wrzodowej żołądka
W dzisiejszych czasach wiele osób prowadzi zabiegany i stresujący tryb życia. Efektem takiego funkcjonowania może być choroba wrzodowa żołądka. Niewskazane jest również spożywanie posiłków w pośpiechu oraz picie kawy i palenie papierosów. Jeżeli ma być to cena pozostawania w długim zdrowiu, warto ją zapłacić.
Objawy choroby wrzodowej
W początkowej fazie choroba wrzodowa może przypominać zwykłą niestrawność. Często takie dolegliwości utożsamia się ze stresującym momentem w życiu lub po prostu przejedzeniem. Na tym etapie można jeszcze zapobiec pojawieniu się wrzodów na żołądku lub dwunastnicy. Wprowadzenie zmian w zakresie codziennych przyzwyczajeń może przynieść korzyści dla zdrowia. Zlekceważenie pierwszych objawów może doprowadzić do przewlekłego zapalenia błony śluzowej żołądka. W konsekwencji ma się do czynienia z powstawaniem wrzodów. W trudnych przypadkach może nawet pojawiać się krwawienie z przewodu pokarmowego. Choroba wrzodowa nie występuje tylko u osób starszych, atakuje ludzi w każdym wieku.
Ochrona przed wrzodami
Choroby wrzodowej nie da wyleczyć się tabletkami, czy innymi farmaceutykami. Niwelują one nieco dolegliwości, lecz nie stanowią rozwiązania problemu. Dlatego jedyną skuteczną metodą jest zapobieganie występowania wrzodów żołądka. Wskazane jest zminimalizowanie wpływu stresu na codzienne funkcjonowanie. Skumulowane nerwy wracają później z podwójną siłą i niszczą żołądek oraz pozostałe organy układu pokarmowego. Z diety powinno wykluczyć się ciężkostrawne potrawy, przyrządzane w drodze smażenia na głębokim tłuszczu. Powinno się ponadto zrezygnować z picia gazowanych napojów, mocnej herbaty i kawy, ewentualnie ograniczyć je znacząco. Niekorzystanie na błonę śluzową żołądka działają także słodycze i słone przekąski. Powinno się zastąpić je owocami lub warzywami i wodą, która oczyszcza układ pokarmowy. W celu ochrony żołądka wskazane jest spożywanie posiłków w regularnych odstępach. Zbyt łapczywe jedzenie prowadzi do zaburzeń pracy jelit i żołądka oraz nieprawidłowego wydzielania enzymów trawiennych.